Linkek a témában:
Papaya
dr. Tihanyi László orvos weboldala, A papaya háromféle emésztő enzimet tartalmaz.
A papain a fehérjéket bonja le és hatása Ph-független, tehát akkor is hatásos, ha pl. gyomorsav hiány miatt az egyébként a gyomorban termelődő pepsin már nem, vagy csak gyengén tudja a hatását kifejteni (a pepsin csak erősen savas közegben működik!).
A vékonybélben a tripszin és a kimotripszin lúgos közegben bontja a táplálék fehérjéit. A zsírokat ugyanott a lipáz bontja, főleg epesavak jelenlétében. Az epesavak a zsírokat apró cseppekké oszlatják el (emulgeálják), így a lipáz számára hozzáférhetővé válnak
Meghatározás
A papaya ezzel szemben teljesen biztonságos, hozzá hasonló, az emésztést ilyen kíméletes módon elősegítő növény nincs is a világon! Talán csak az ananászban levő bromelain képes ezt megközelíteni, de az ananász nem tartalmaz treint és pektázt, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a papaya egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik.